V okviru letošnje KCDM konference ob dnevu inovacij bomo spoznali 5 primerov dobrih praks iz držav, kjer je design kot netehnološki pristop k inoviranju sistemsko vključen v inovacijski ekosistem gospodarstva in države.

Z nami bodo Sune Knudsen, Danish Design Center (Danska), dr. Mark Bailey, Northumbria University of Newcastle (VB), Tiia Vihand, Estonian Design Center (Estonija) in Kristi Hodak Knobloch, McKinsey & Company (VB).

dr. Mark Bailey je izredni profesor design inoviranja in koordinator nadnacionalnega izobraževanja na Šoli za design v Severni Umbriji. Začetnik in vodja multidisciplinarnega magistrskega študija inoviranja ter ustanovitelj raziskovalne skupine, ki preučuje odgovorne prakse design inoviranja ter spodbuja inovacije v majhnih in srednje velikih podjetjih v regiji.

Dr. Bailey bo predstavil svoje izkušnje iz časov, ko je še delal v kometcialnem design studiu, in pojasnil, kako so skupaj z akademskimi raziskavami vplivale na izobraževalne programe, ki jih razvoija. Predstavil bo izzive in priložnosti učenja o design inovacijah in pojasnil, kako različni deležniki pomagajo sooblikovati in preoblikovati učne programe, da ti ostajajo relevantni in sodobni. Na primeru socialne inovacije bo predstavil novonastajajoči model inovativnega mišlenja, za zaključek pa ponudil premislek o pogojih, potrebnih za učenje s sodelovanjem in inoviranje v multidisciplinarnih skupinah.


Tiia Vihand je mesto direktorice Estonskega design centra (EDC) prevzela leta 2017, skoraj desetletje po tem, ko je kot prorektorica estonske umetnostne akademije sodelovala pri njegovi zasnovi in ustanovitvi in bila kasneje članica strokovnega sveta. Sodelovala je tudi pri razvoju skupnega študijskega programa produktnega designa in razvoja Tehnološke univerze v Talinu in Estonske Umetnostne akademije.

Na podlagi bogatih izkušenj iz javnega sektorja in izobraževanja bo govorila o procesu snovanja in sprejemanja politik, ki so Estoniji omogočile povečanje inovacijskega potenciala skozi design inovacije. 


Sune Knudsen je svetovalec za področje design inoviranja z bogatimi izkušnjami v zasebnem, javnem in civilnem sektorju. Izvršni direktor Danskega design centra – neodvisne fundacije, ki z designom spodbuja inoviranje in trajnostno rast. Fundacija med drugim svetuje tudi danski vladi ter ji pomaga pri razvoju in uresničevanju design politk.

Knudsen bo govoril o tem, kako Danski design center prispeva k inovacijam, rasti in reševanju kompleksnih družbenih težav na Danskem. Pojasnil bo, kako deluje njihov design ekosistem in pokazal praktične primere sodelovanja med designom, gospodarstvom in vlado.


Kristi Hodak Knobloch je diplomantka vizualnih komunikacij in magistrica storitvenega designa, ki je že med študijem delala za trgovsko verigo Sainsbury's, avtomobilski podjetji Jaguar in Land Rover ter škotsko Kraljevo banko. Danes namestnica Art Directorja v podjetju McKinsey & Company, kjer mednarodnim podjetjem nudi svetovanje na področju digitalizacije in design pristopov.

Hodak Knobloch bo predstavila strokoovne smernice in prvoosebne izkušnje o tem, kako s pomočjo miselnosti, strukture, ustreznih veščin in procesov znotraj organizacije učinkovito pristopiti k storitvenim inovacijam, ki bodo podjetje ponesle na nov nivo. Hodak Knobloch je velika zagovornica interdisciplinarnega sodelovanja, oblikovalskega vodenja in integritete inovacijskih skupin, zlasti, ko so v ospredju pereča socialna in okoljska vprašanja.