03. Dec
09:00 - 15:30
GZS, Ljubljana
Gigodesign

Prijava na dogodek

prek spletne strani
28.11.2019, 17:00

Konferenca ob zaključku projekta Kompetenčni center za design management 2.0, na kateri bomo predstavili rezultate partnerstva v letih 2017-2019 in video posnetke primerov dobrih praks iz podjetij. Na konferenci bomo prvič predstavili tudi knjigo Z designom do uspešne organizacije - Izkušnje, rezultati in priporočila iz prakse slovenskega Kompetenčnega centra za design management, ki smo jo pripravili skupaj z mednarodnimi strokovnjaki. V njej so predstavljeni primeri uvajanja designa v procese sedmih podjetij iz partnerstva, svoje izkušnje s tem, kakšni so prvi koraki k uvajanju designa, pa so prispevali tudi mednarodno uveljavljeni strokovnjaki Brigitte Borja de Mozota, Frans Joziasse, Darragh Murphy in Metka Hrovat.

Popoldanski del konference bo predstavil teme za naslednjo generacijo KCDM: Service design in Sustainability Design. V družbi gostov jih bomo najprej spoznali na predavanjih, nato pa se vanje poglobili na kratkih delavnicah.

Predstavitev gostov

Darragh Murphy je kariero začel kot industrijski oblikovalec, nato pa ustanovil DUCO, svetovalno agencijo, ki podjetjem, organizacijam in javnim upravam pomaga pri inoviranju in uvajanju sprememb. Z design metodologijami in orodij zaznavajo in rešujejo probleme ter odkrivajo nove priložnosti za inovacijo in diferenciacijo. DUCO je kombinacija dveh strokovnih področij: design managementa in design politik. S povezovanjem področij svojim naročnikom zagotavljajo širok pregled potencialov, ki jih design prinaša tako v ekonomskem kot družbenem smislu.
LinkedIn

Dr. Frank O’Connor se s trajnostnim designom ukvarja že od študijskih let. Kot pobudnik ali svetovalec je sodeloval pri številnih projektih vključevanja trajnostnega in eko oblikovanja v poslovne strategije in politike, leta 2016 pa skupaj z Jude Sherry ustanovil anois. Svojim naročnikom ponujata celostno podporo pri strategijah, poslovnih načrtih, implementaciji in znamčenju projektov s področja ekodesigna in krožne ekonomije, utemeljeno na raziskavah in analizah.
LinkedIn

Marc Fonteijn je kariero začel v IT-ju, a se kmalu preusmeril na service design. Leta 2007 je skupaj s partnerji ustanovil agencijo 31Volts, ki s predpostavko, da je to, kar je dobro za ljudi, slejkoprej dobro tudi za posel, svojim naročnikom pomaga “narediti pravo stvar". Letos poleti je zasnoval Service Design Show, spletno platformo za deljenje izkušenj in znanj s področja oblikovanja storitev.
LinkedIn

Udeležba na konferenci je brezplačna, obvezne prijave prek spletnega obrazca > KLIK ZA PRIJAVO.

Izvedbo zaključne konference KCDM 2.0 s financiranjem omogoča Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Popoldanska predavanja in delavnice potekajo v sklopu programa Kompetentna Slovenija, financirana pa sta s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropskega socialnega sklada.

Program dogodka

8:30

prihod & kava

9:00

Uvod v konferenco

Miha Klinar, KCDM 2.0, Gigodesign

9:10

Nagovor Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije

Eva Štravs Podlogar

9:20

Predstavitev poročila BDI (Business Design Inteligence report) za partnerstvo KCDM 2.0

Darragh Murphy, DUCO

BDI poročilo (Business Design Inteligence Report) je raziskava, ki primerja poslovne rezultate partnerskih podjetij KCDM 2.0 z rezultati hitro rastočih podjetij v EU. Kot poudarja Murphy, rezultati poročila BDI niso zgovorni le za gospodarstvo, ampak predstavljajo tudi dragoceno informacijo za odločevalce in snovalce politik.

9:45

Ogled filmov s primeri dobrih praks in pogovor z direktorji

  • Marino Furlan (Intra lighting )
  • Matjaž Grm (Adria Mobil)
  • Uroš Korže (SIP)
  • Andraž Mihelin (Seascape)

Predstavitev knjige Z designom do uspešne organizacije - Izkušnje, rezultati in priporočila iz prakse slovenskega Kompetenčnega centra za design management

10:45

odmor s kavo

11:00

Uvod v KCDM 3.0

Miha Klinar, KCDM 2.0, Gigodesign

11:10

Od izdelka do storitve, predavanje

Marc Fonteijn, Service Design Show

Zakaj se vse več podjetij odloča za spremembo fokusa s proizvodnje in prodaje izdelkov k storitvam in kako se tega lotiti? Na podlagi dveh praktičnih primerov bomo spoznali, kako lahko service design podjetjem pomaga pri transformaciji.

12:10

Sustainable design, predavanje

Frank O'Connor, anois

Na praktičnih primerih, osredotočenih na razvoj produktov, bomo spoznali, kaj trajnostno oblikovanje pomeni za podjetje in njegov poslovni model. Primeri bodo podkrepljeni s ključnimi vpogledi in lekcijami podjetij, ki so se že podala po tej poti, spoznali pa bomo tudi ključne globalne trende in glavne izzive.


13:10

kosilo

14:00

Vzporedne delavnice:

1. Service design - Orodje za transformacijo
Marc Fonteijn, Service Design Show

Udeleženci bodo spoznali učinkovito orodje, s katerim lahko katerikoli izdelek spremenijo v storitev v le nekaj minutah.
* CPU, predavalnica Sava2. Sustainable design - Primer iz prakse
Frank O'Connor, Jude Sherry, anois

Kako globalne trende in zakonodajne omejitve na področju trajnostnega razvoja izkoristiti v svoj prid in tako postati tržni vodja? Na podlagi resničnih podatkov in vpogledov bodo udeleženci raziskovali in preizkušali potenciale trajnostnega designa.
* GZS, predavalnica F


3. Design performance, metrics and Nicolas Cage
Darragh Murphy, DUCO

Identificiranje faktorjev, ki povezujejo design s poslovno uspešnostjo, zahteva kombinacijo znanja statistične analize in osebnih izkušenj. Povezava je lahko namreč zelo močna, ali pa zelo naključna. Na delavnici bomo na podlagi izkušenj udeležencev preverili nekaj hipotez.
* CPU, predavalnica Krka


Prijava na dogodek

prek spletne strani
28.11.2019, 17:00